-
Atatürk Hakkında Hatıralar ve Belgeler
Afet İnan, Atatürk’ün hayatının son 13 yılında her zaman yakınında bulunmuş ve yakın tarihimizin dönüm noktalarının hem aktörü hem de tanığı olmuştu:
Önyargılar ve yetersiz bilgiler nedeniyle hakkınca bilinmeyen tarihimizin, Türk Tarih Kurumu sayesinde gerçek yerini almasını sağlamak…
-
Devlet-i Aliyye – Osmanlı İmparatorluğu Üzerine Araştırmalar I
Devlet-i ‘Aliyye, Osmanlı tarihçiliğinin çağımızdaki en büyük isimlerinden Halil İnalcık’ın yarım yüzyılı aşan çalışmalarının bir ürünü. Eserin bu ilk cildi, Osmanlı Devleti’nin bir beylikten Orta-Doğu ve Balkanlar’ı hükmü altına alan güçlü ve köklü bir imparatorluk haline gelişine odaklanıyor.
İnalcık Osmanlı Klasik Dönemi’ni sadece siyasi tarih olarak ele almıyor. Siyasi tarihin toplumsal-ekonomik alt-yapısını, yani nüfus hareketleri, göçler, kitlelerin temel ihtiyaçları, tarım ve ticaretin bu ihtiyaçları karşılama şekilleri ve şehirleşme konularında da analizler yapıyor. Tarihsel sorunları açıklamada geçmişten gelen geleneksel zihniyet ve kurumlar çerçevesinin tespitine girişiyor.
-
Devlet-i Aliyye – Osmanlı İmparatorluğu Üzerine Araştırmalar II
Halil İnalcık Devlet-i ‘Aliyye’nin ilk cildinde, Osmanlı Devleti’nin bir beylikten güçlü ve köklü bir imparatorluğa dönüşümünün öyküsünü konu ederek geniş kitlelere ulaştı. Okuyucuların merakla beklediği ikinci cildin konusu, imparatorlukta padişahlık otoritesinin yok oluş sürecinde çeşitli odakların iktidarı ele geçirmek için verdiği mücadele…
Halil İnalcık, dönemin tarihçilerinin “tagayyür ve fesad”, yani bozuluş ve kargaşa olarak adlandırdıkları bu durumu, o çağın kaynaklarından ve az bilinen arşiv belgelerinden de yararlanarak günümüz okuyucusu için anlatıyor, yorumluyor.
-
Devlet-i Aliyye – Osmanlı İmparatorluğu Üzerine Araştırmalar III
Bu cilt, hem Macaristan’daki bir buçuk yüzyıllık Osmanlı hâkimiyetinin sonunu hızlandıran, hem bu yöredeki en önemli müttefik olan Kırım Hanlığı’yla ilişkilerin kaderini belirleyerek Rusya’nın yeni bir güç olarak bölgede ortaya çıkışının ilk belirtilerinin görülmesine yol açan İkinci Viyana Seferi’yle sonlanıyor.
-
Devlet-i Aliyye – Osmanlı İmparatorluğu Üzerine Araştırmalar IV
Devlet-i ‘Aliyye’nin dördüncü cildi, Osmanlı Devleti’nin geçirdiği askeri ve mali dönüşümü mercek altına alarak başlıyor. 18. yüzyılda güç kazanan âyânların kurduğu düzene karşı merkezi otoritenin yeni yöntem arayışlarıyla devam ediyor.
-
Fâtih Sultan Mehemmed Han
Halil İnalcık’ın “Fâtih Sultan Mehmed” hakkında kaleme aldığı bu kapsamlı çalışma, zengin bibliyografyasıyla da araştırmacılar için eşsiz bir kaynak niteliğindedir.
-
İkinci Haçlı Seferi 1148
Tarihin en büyük savaşlarının ayrıntılı dökümleri, çarpışan kuvvetlerin komuta stratejileri, muharebe taktikleri, askerî harekâtların düğüm noktaları.
Urfa Kontluğu’nun düşüşü ve Zengîlerin yükselişi, Bizans İmparatorluğu’nun gücünü toparlayışı, İkinci Haçlı Seferi’nin vazedilişi, Kutsal Topraklar’a yürüyüş, Şam kuşatması fiyaskosu ve sonuçları.
-
İstanbul’un Fethi 1453
Türk okuyucusunun Ortaçağ askeri tarihi hakkındaki eserlerine aşina olduğu İngiliz tarihçi David Nicolle, dünya tarihinin bu önemli dönemecini mercek altına alıyor. Çeşitli dillerdeki birincil ve ikincil kaynakları yaratıcı bir dikkatle sentezleyen bu kitap, Konstantinopolis kuşatmasının çok az değinilmiş bir veçhesi olan yeraltında lağım savaşlarını; Hıristiyan askerlerin Osmanlı ordusunda oynadığı rolü ve deniz gücünün kuşatmanın kaderini belirleyen kilit önemini gündeme getirmesiyle konuya dair eserler kitlesi içinde kendine özgü bir yere de oturmaktadır.
-
Mustafa Kemal Atatürk
Modern Türkiye’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün kişiliği ve eylemleri, Türkiye gündeminden hiç düşmeyen inceleme ve araştırma konularıdır. Ne var ki ilginç biçimde, onun en az irdelenen yönü aslında hayatındaki en temel ve belirleyici unsur olan askerlik hayatıydı.
Son yıllarda bu konuya dair artan ilginin, özellikle de Türkiye dışındaki incelemelerin ürünleri arasında yer alan bu kitap; tanınmış Amerikalı askeri tarihçi ve Osmanlı ordusu uzmanı Edward J. Erickson’ın ilk biyografik çalışmasıdır. Kendisi de meslekten asker ve madalyalı bir cephe subayı olan Erickson, Atatürk’ün çocukluğu ve öğrencilik yıllarından başlayarak modern Osmanlı ordusunun en başarılı generalinin kariyerini masaya yatırıyor.
-
Niğbolu 1396
Tarihin en büyük savaşlarının ayrıntılı dökümleri, hasım kuvvetlerin stratejileri, taktikleri, askerî harekâtın düğüm noktaları.
Niğbolu Seferinin başlangıcından sonuna kadar yaşanan bütün muharebeler; Yıldırım Bayezid’in Konstantinopolis’i kuşatması, Macar Krallığı’nın yardım çağrısı, Haçlı ordusunun toplanışı, Balkanlar’a yürüyüşü ve Niğbolu’da bozguna uğrayışı.
-
Osmanlı İmparatorluğu’nun Ekonomik ve Sosyal Tarihi I
Bu eser aynı zamanda, İkinci Dünya Savaşı’na dek siyasi ve askeri olaylardan ötesini sorgulamayan tarihçilik yaklaşımının, toplumsal ve ekonomik boyutların da katılarak zenginleşmesiyle değişen dünya tarihçiliğinin, Osmanlı tarihi bölümüne dair bir çalışma olarak düşünülüp kaleme alınmıştır. Bu çalışma, gelecek nesil tarihçiler için daha derinlemesine çalışmalar bekleyen yeni gündem maddelerini ve metodolojik örnekleri de içerir. Bu ilk ciltte Halil İnacık’ın 1300-1600 döneminin sosyal ve ekonomik tarihine dair, esere de damgasını vuran yaklaşımının ana hatları çiziliyor. Osmanlı İmparatorluğu’nun Ekonomik ve Sosyal Tarihi’nin ikinci cildi 2018 yılında okurlarla buluşacaktır.