-
İngiliz Belgeleriyle Sakarya’dan İzmir’e
Bilâl N. Şimşir’in “İngiliz Belgeleriyle Sakarya’dan İzmir’e” kitabı, yeni eklenen “İzmir’den Lozan’a” bölümüyle “genişletilmiş basım” olarak yenilendi.
Yaklaşık 150 sayfalık bu yeni bölümde İzmir’in kurtuluşu sonrası, Lozan’ı da kapsayan gelişmeler yine belgeleriyle ayrıntılı olarak işleniyor.
-
Kürtçülük – I (1787-1923)
Kürtçülüğü tarihimiz içindeki yerine oturtan, meraklı okuyucuların, araştırmacıların, gerçeği bilmek isteyen herkesin yararlanacağı bir araştırma.
-
Kürtçülük – II (1924-1999)
İlki büyük yankılar uyandıran ve 1787 ile 1923 yılları arasındaki gelişmeleri içeren ‘Kürtçülük’ kitabının ikinci cildi 1924-1999 yılları arasındaki süreci inceliyor..
Bilâl N. Şimşir, Türkiye’nin en önemli konularından biri olan Kürtçülüğün tarihsel süreçteki gelişimini araştırdığı bu kitabında, okuyucuların dikkatini 1924-1999 yılları arasında yaşanan olaylara çekiyor.
-
Lozan Günlüğü
Lozan hakkında pek çok şey söylenmiştir.
İsmet Paşa’nın ifadesiyle, Lozan Konferansı, “Büyük sınav” idi. “Milletimizin Avrupa ortasına davet olunduğu büyük bir imtihan”dı. Türkiye bu sınavı başarıyla vermiştir.
Bu Antlaşma, “Harbi Umumi’den sonra gördüğümüz antlaşmalarla yakından veya uzaktan benzerliği olmayan bir antlaşma” idi. Öteki antlaşmalar, galip devletlerin mağluplara dayattığı, dikte ettiği antlaşmalardı. Lozan Antlaşması ise, eşit taraflar arasında çetin müzakerelerle hazırlanıp imzalanmış bir antlaşmaydı.